Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Wina

Wina ekologiczne

Wino ekologiczne jest przyjazne dla środowiska, uprawiane w sposób odpowiedzialny, ekonomiczny, ekologiczny i ze świadomością stosowania pestycydów i konserwantów. Dzięki przestrzeganiu ściśle określonych praktyk rolnictwa ekologicznego bez użycia szkodliwych chemikaliów i materiałów syntetycznych, ten proces wytwarzania wina wpływa na środowisko w najbardziej pozytywny sposób.

Wina ekologiczne, ze względu na swoją specyfikę, dzielą się na :

  • Organiczne
  • Biodynamiczne

Podobnie jak wina organiczne, wina biodynamiczne nie zawierają żadnych chemikaliów i dodatków podczas całego procesu produkcji wina. W miarę wzrostu winogron, są one wolne od syntetycznych nawozów, pestycydów i chemikaliów. Kiedy winogrona są zbierane i przetwarzane na wino, one również są wolne od GMO i siarczynów. Wina biodynamiczne różnią się od win organicznych tym, że uwzględniają cały ekosystem podczas uprawy winogron. Aby uzyskać certyfikat jednego z dwóch biodynamicznych certyfikatów wina - Demeter i Biodyvin - winnice muszą zachować wyjątkowe zdrowe gleby.

  • Naturalne

Wino naturalne odnosi się do ruchu winiarzy do produkcji wina „naturalnego” bez pestycydów, chemikaliów i innych dodatków. Historycznie był związany z niemieckim ruchem Lebensreform , gdzie zyskało popularność na przełomie XIX i XX wieku.

  • Ze zrównoważonej produkcji

Ten rodzaj  produkcji wina chroni środowisko, wspiera odpowiedzialność społeczną, utrzymuje wykonalność ekonomiczną i produkuje wina wysokiej jakości. Gdy winogrona są uprawiane, zbierane i przetwarzane na wino, priorytetem jest ochrona środowiska. Obejmuje to wszystko, od utrzymania różnorodności biologicznej w winnicach w celu zapewnienia zdrowia gleby, przez wdrożenie środków recyklingu, które oszczędzają wodę podczas uprawy winogron, po wykorzystanie technologii energii odnawialnej, takiej jak energia słoneczna.

  • Carbon Neutral

To są wina, których winnice znacznie ograniczyły emitowanie CO2 w produkcji.

  • Z ograniczoną ilością siarczanów

To są wina, których winnice znacznie ograniczyły zastosowanie siarczanów w produkcji.

Aby wino było uznane za „naturalne” musi spełnić następujące kryteria:

Winogrona są uprawiane metodami ekologicznymi lub biodynamicznymi, z certyfikatem lub bez

Winnice niskoplenne, hodowane na sucho.

 Ręcznie zbierane

 Nie dodaje się cukrów, nie hoduje się drożdży, nie zawiera bakterii obcych

Brak dostosowań kwasowości

Minimalne lub brak klarowania lub filtracji 

Brak manipulacji, takich jak mikro natlenianie, odwrotna osmoz

Minimalna ilość lub brak dodanych siarczynów 

Definicja

Wino jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej – drożdże przekształcają cukry (glukozę) w etanol i dwutlenek węgla:

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2

Najwcześniejsze znane ślady wina pochodzą z Gruzji (ok.  6000 pne), chociaż istnieją dowody na to, że podobny napój alkoholowy był spożywany wcześniej w Chinach (ok.  7000 pne). 

Proces produkcji wina – winifikacja, składa się z pięciu podstawowych etapów:

      • Zbiór
      • Kruszenie/Wyciskanie
      • Fermentacja
      • Klarowanie/Ciśnienie/Filtracja
      • Starzenie się i butelkowanie

Pierwszym krokiem w produkcji wina jest zbiór.  Winogrona zawierają wszystkie wymagane związki chemiczne takie jak estry, garbniki (taniny) i kwasy, które tworzą pyszne wino. Duży wpływ na proces mają: odmiana winogrona użyta do produkcji  i warunki , w jakich uprawiano winorośl.

Drugim etapem produkcji wina jest przygotowanie moszczu gronowego. Moszcz uzyskuje się dzięki wyciskaniu winogron w prasach. Po zgromadzeniu moszczu gronowego następuje proces fermentacji alkoholowej, który prowadzi nas do trzeciego etapu.  

Ten proces fermentacji trwa cały czas, dopóki cukier nie zostanie przekształcony w alkohol, w wyniku czego powstanie wytrawne wino. Jeśli ma zostać wyprodukowane słodkie wino, producenci wina zatrzymują ten proces, aby zapobiec konwersji całego cukru. Cały proces fermentacji może potrwać od tygodnia do miesiąca, a nawet dłużej.

Po zakończeniu fermentacji wino poddawane jest filtrowaniu. Od przeznaczenia wina uzależniona jest liczba filtracji. Dla win o przeznaczeniu masowym wina filtrowane są wielokrotnie. Wina o przeznaczeniu kolekcjonerskim bądź dla koneserów filtrowane są raz lub w ogóle. Następnie wino poddawane jest procesowi klarowania, który polega na samorzutnym wytrącaniu się osadu oraz zbierania wina znad osadu.

Ostatnim etapem produkcji jest dojrzewanie i butelkowanie. Wino może dojrzewać zarówno przed jak i po kupażu. Dojrzewanie to nic innego jak przechowywanie w odpowiednich warunkach czyli w odpowiedniej temperaturze, oświetleniu. Wino może dojrzewać na dwa sposoby: w kadziach/ beczkach oraz w butelkach.

Rodzaje wina.

Najczęstsze klasyfikacje wina są wykonywane przez:

    • miejsce pochodzenia ( np. Bordeaux, Rioja, Mosel i Chianti )
    • metody i styl winifikacji 
    • słodycz 
    • smak (opisuje charakter wina jako wytrawnego ,półsłodkiego, i słodkiego )
    • jakość 
    • rocznik lub odmiana

    Klasyfikacja według winifikacji odnosi się do sposobu wytwarzania win i dzieli wszystkie wina na trzy główne kategorie: 

        • wina stołowe (najczęściej spożywane z jedzeniem i służą jako dodatek do posiłku)
        • wina musujące (przeznaczone są głównie do spożycia podczas uroczystości)
        • wina wzmocnione  (stosuje się przed posiłkiem lub po nim)
    Opcje przeglądania
    • Poziom wytrawności
    • Kolor
    • Zawartość alkoholu %
    • Rocznik
    • Region
    • Kraj
    • Szczepy
    • Pojemność
    • Apelacja
    • Typ
    • Charakter
    • Rodzaj beczki
    • Unikalne cechy
    • Zakres cen
    Sortuj wg:
    • Produktów na stronie:
    • 36
    • 60
    • 96
    Aktualności
    Na skróty
    Kontakt